Witgouden oorbellen

Witgouden oorbellen met diamanten

De eerste bewijzen van het dragen van oorbellen zijn gevonden in het Midden Oosten ongeveer 3000 jaar voor Christus. Het is natuurlijk niet begonnen met witgouden oorbellen, maar afhankelijk van de cultuur kon het variƫren van schelpen, bamboe en voor andere wel zilver en geelgouden oorbellen.Bekend is dat het doel voor het dragen van oorbellen was om een onderscheid te kunnen maken tussen de mensen van het gebied zelf en vreemdelingen vooral ook om godsdienstige redenen. Na verloop van tijd werd het dragen van oorbellen aantrekkelijk voor bijna een ieder. En werd net als vele sieraden een bepaald sociale statusgekoppeld aan het dragen van gouden oorbellen.

In bepaalde periodes waren oorbellen minder populair zoals in de Middeleeuwen. De reden hiervoor was dat men in die tijden grote hoeden en pruiken droegen waardoor de oorbellen weinig of bijna niet opvielen. Maar in de jaren 1900 nam de populariteit van oorbellen toe, omdat in deze periode de haardracht werd veranderd in kapsels zoals voor ons vandaag de dag bekend zijn en door de nieuwe manieren om oorbellen aan te trekken zoals de bekende klip-oorbellen en magneet oorbellen. Deze zijn voor sommige mensen hygiƫnischer ten opzichte van de piercing oorbellen. Een andere bijdrage aan de populariteit van oorbellen in deze periode was het ontstaan van de modellen- en filmindustrie. Deze Industries hebben mensen bewuster gemaakt van de uiterlijke schoonheid waardoor oorbellen niet meer waren weg te denken.

Witgouden oorbellen zijn niet altijd populair geweest. Ten eerste is het belangrijk te weten dat witgoud een edelmetaal is dat bestaat uit een mengsel van meerdere metalen. Het mengsel of legering van witgoud is niet altijd hetzelfde. Witgoud is te vergelijken met platina doordat het een heldere witte kleur heeft. Het mengsel voor witgoud bestaat meestal uit palladium of nikkel. Hoewel platina een voorkeur had bij de sieraden industrie, was het te duur voor de meeste mensen om te kunnen permitteren. Dit genoodzaakte velen om over te gaan naar witgouden oorbellen, die haar eerste intrede deed in 1920 en daarna weer in 1990. De complicaties die met deze oorbellen mee kwamen, waren dat de legering ervan nikkel bevatte. Nikkel is een scheikundig element tevens een overgangsmetaal dat bij aanraking vanaf een bepaald percentage allergische verschijnselen kan opbrengen bij mensen. Maar omdat het goedkoper is dan palladium werd het eerder gebruikt. In de Verenigde Staten word het nog op enkele plaatsen gebruikt, maar in Europa is het gebruik van nikkel in sieraden streng verboden.